Uloge u alkoholičarskim obiteljima

25 studeni 2008

U svim disfunkcionalnim obiteljima, pa tako i u alkoholičarskim, uloge su ispremještane, odgovornosti su prebačene, nema pravila....

Roditelj pogođen bolešću je nepouzdan i neuračunljiv, drugi roditelj je zaokupljen njime, a svi su prisiljeni preuzeti neke druge uloge od normalnih da bi obitelj uopće opstala.

Kako roditelji nisu roditelji, ni djeca ne mogu biti djeca nego često preuzimaju određene uloge. Sharon Wegscheider je ove uloge u alkoholičarskim obiteljima nazvala: obiteljski heroj, žrtveno janje, izgubljeno dijete, klaun.

Obiteljski heroj


Obično najstarije dijete u obitelji, odlikuju ga odgovornost i uspješnost. Iako postiže odlične uspjehe u školi i poslije na poslu, u sebi je nesiguran i mučen osjećajem da ma šta god napravi ništa nije dovoljno da pomogne njegovoj obitelji. U kasnijem životu pati od bolesti povezanih sa stresom, a u intimnim vezama često ne može pokazati prave osjećaje, a nerijetko i sam završi u vezi s alkoholičarem.

Žrtveno janje


Najčešće drugo dijete u obitelji, zbog bijesa i ljutnje jer je sva pažnja u obitelji posvećena alkoholičaru i/ili heroju, pažnju traži ponašajući se upravo suprotno od uzornog djeteta: loše ocjene u školi, delikvencija, eksperimentiranje s drogama..... Iako stekne određeni krug prijatelje, obično istomišljenika, sve veze mu ostaju površne i prolazne.


Izgubljeno dijete


Karakterizira ga stidljivost, povučenost i izolacija. Osjećajući se strancem u obitelji, često ignoriran od strane roditelja i braće i sestara, traži osamu ili se od obiteljskog kaosa brani povlačeći se u bogati svijet mašte. Izgubljeno dijete često ima loše komunikacjske vještine te teško ostvaruje intimne veze. Može se dogoditi da pažnju obitelji privlači bolešću: alergijama, astmom, mokrenjem u krevet. Često razvija i poremećaje u prehrani. Ima jako malo prijatelja, često ne uspijeva pronaći bračnog partnera, a zbog svoje povučenosti i stidljivosti jako rijetko zatraži profesionalnu pomoć.

Klaun


Najčešće najmlađe dijete u obitelji, klaun pažnju privlači zabavljajući i nasmijavajući. U kasnijem životu često ostaje nezreo i neozbiljan i odbija se suočiti s problemima. Često ima problema s koncentracijom iz čega proizlaze i poteškoće u učenju. Živ i uzbudljiv socijalni život koji klaun često vodi zapravo je samo obrana od osjećaja i unutarnje tjeskobe. Često i sami postaje ovisnikom.

<< Arhiva >>

0